Ankestyrelsen satte foden ned – behov for politisk indgriben hvis målsætning skal nås

Forside / Nyheder / Ankestyrelsen satte foden ned – behov for politisk indgriben hvis målsætning skal nås

Artikel af advokat Katarina Holme og advokat Mark Haugaard

Danmark har sat en ambitiøs målsætning i forhold til den grønne omstilling. Dette betyder blandt andet, at vedvarende energi på land skal firdobles inden 2030. Det kan stadig nås, men vi har travlt.

Der er ingen tvivl om, at hvis man vil nå i mål med denne målsætning, så kræver det, at landets 98 kommuner får de bedste vilkår at arbejde under, da det er kommunerne, som sidder med myndighedsgodkendelserne på store dele af disse projekter.

Ankestyrelsen har for nyligt afvist en model fra Tønder Kommune, hvor ansøgere til nye vedvarende energiprojekter blandt andet skulle tilkendegive, hvorvidt de ville støtte en lokal udviklingsfond og med hvor stort et beløb.

En model som blandt andet ville være med til at skabe en større lokal forankring og opbakning til disse projekter, når de blandt andet skal i høring, hvor der ofte er nabomodstand mod disse projekter.

For nyligt kunne man læse, at Green Power Denmark var ude og bakker op om Ankestyrelsens afgørelse, da man er bekymrede for, at der i så fald vil komme 98 forskellige regler ude i kommunerne at styre efter. Det giver sig selv, at dette ikke vil være gavnligt for nogen.

Men kunne man forestille sig, at andre kommuner kunne adoptere denne model? At der faktisk ikke ville komme 98 forskellige modeller? Men måske en Lex Tønder?

Afgørelsen efterlader det helt afgørende spørgsmål: Hvordan vil regeringen nogensinde komme i mål med deres ambitioner for den grønne omstilling, når det er lokalpolitikere, som skal træffe disse beslutninger ude i kommunerne og de i stor grad vil opleve, at deres vælgere er imod?

Nu havde man faktisk udtænkt en plan for, hvordan man som kommune kunne støtte lokalsamfundet og naboer til VE-projekter med private midler og den vej rundt sikre, at de mange ambitioner ikke blev bremset.

I Danmark er der stor enighed om vigtigheden af den grønne omstilling. Men der er behov for, at lovgivningen følger med, således det bliver ”nemmere” for kommunerne reelt at lykkedes med disse tiltag. For viljen og ideerne er derude. Lige nu bremses en masse gode, afgørende og innovative tiltag af ikke tidssvarende lovgivning. Det er ikke holdbart.

Katarina Holme
Advokat

Katarina er advokat i ML+ PARTNERS. Hun har stor erfaring med rådgivning i forhold til aftale- og kontraktretlige spørgsmål, retssagsbehandling og energiprojekter.

+45 30 22 45 80
Se flere medarbejdere